Lakto/ovo-vegetarian

Lakto/ovo-vegetarian

Nu har jag varit Lakto/ovo-vegetarian sedan mitten av december. Innan dess så åt jag bara lakto/ovo-vegetariskt hemma men åt “vad jag ville” på restaurang och när jag var bortbjuden på mat.
(Lakto/ovo-vegetarian äter alltså mjölk- och äggprodukter men ej kött)

Nu har jag ändå varit det så länge så jag känner att jag kan “utvärdera” det lite.
Det är väldigt lätt att vara lakto/ovo här måste jag säga. Det finns många alternativ till mat på restauranger, det finns stort utbud av grönsaker och baljväxter och många olika ostar och yoghurtar att äta. Det finns dock inga köttsubstitut. Mer och mer substitut kommer för mjölk och det finns både veganost/mjölk/färskost osv. Även äggfri majonnäs finns. Tofu finns också.

Det skulle nog egentligen inte alls bli svårt att ta steget till att äta helt vegetariskt då det finns så mycket grönsaker, det är  närodlat och mycket mer smakrikt än hemma i Sverige. Jag skulle helt enkelt inte ha för lite råvaror att laga mat av även om jag skippade allt animaliskt helt enkelt. Vill jag det då? Ja, i det långa loppet tror jag att jag vill det – men inte just nu. Jag vill inte känna mig pressad till vad för mat jag äter utan jag vill att det ska kännas naturligt. Just nu är det naturligt för mig att inte äta kött.

Om jag saknar kött? Ja. Jag älskar verkligen smaken av kött och får fortfarande sjuka cravings då och då. Men jag vill inte äta det. Jag blir samtidigt äcklad av att äta djur. Jag älskar djur och jag vill inte äta dem. Jag vill inte äta djur vars ända syfte i livet är att bli mat. Det gör mig äcklad. Jag tar avstånd från köttindustrin och därmed avsäger jag mig köttätandet.

Om jag skulle kunna äta djur som haft ett bra, fritt liv och dött av ålder? Nej. Hela “äta döda djur”-grejen känns väldigt äckligt för mig just nu i mitt huvud.

Så. Summan av kademumman; Gillar smaken av kött men äcklas av vad kött är. Vill ej äta och hoppas kunna utesluta alla animalier ur min kost så småningom!

Man kan äta såååå mycket gott utan kött – det har jag verkligen fått insyn i nu!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *