Bulgarien vs Sverige

Bulgarien vs Sverige

Jag har inte bott permanent i Sverige sedan 2009. Det börjar faktiskt bli ganska många år nu. Då när jag flyttade från Sverige bodde jag ju i Tyskland men även i Sverige lite fram och tillbaka. I Bulgarien har jag bott sedan sommaren 2013. Så 3,5 år nu.

Vad skiljer Sverige och Bulgarien då? Allt typ. Precis allt.

  • Sverige är ett rikare land och ser bättre ut utifrån. Bulgarien är fortfarande ganska “fattigt” även om ekonomin börjar ta fart och mycket händer här på kort tid. Jag vet faktiskt inte om jag kommer svara likadant om 10år. Bulgarien är just nu ett land i rörelse medan Sverige har stannat av ordentligt eller till och med går bakåt på många sätt (typ lättillgänglig sjukvård, äldreomsorg osv).

 

  • Bulgarien slår Sverige med hästlängder när det kommer till mat – kött och gräddsås släng er i väggen, här är färska grönsaker det maten bygger på!
  • Sverige följer modetrender ganska bra om man jämför vad som är poppis ute i världen. Det här är en helt annan värld. På ett negativt sätt. Här är det lack och läder, ihåliga linnen, stilettklackar, mörka ögon och tuperat hår som gäller – oberoende vilken ålder du är i. Detta växlas med färgmatchningar du inte trodde var möjliga, höga stövlar och matchande Musse Pigg-mjukisset eller jeans som är ca 3storlekar för små.
  • Ideal och jämställdhet. Här ska kvinnan vara den snygga och alla kvinnors mål varje dag är att män ska tycka dom är vackra/sexiga/snygga/whatever. Snyggt här räknas som undernärd, översminkad med stort risigt hår – typ. Och det är alla tjejers dröm. De lever på koffein och nikotin och allt måste jämt se perfekt ut. Dom måste se perfekta ut, deras hem, deras bil, deras “shoppingpåsar” (som de ofta bara fyllt med nått hemifrån)”, deras barn. Allt. Allt ska se bra ut på ytan. Men inte så många mår bra inombords. Sedan kommer jag. Älskar mat, skiter i vem som gillar mig och vem som tycker jag är knäpp. Är verkligen inte skinny type. Folk tycker jag är så konstig.

2 thoughts on “Bulgarien vs Sverige

  1. Hittade just din blogg, och Gud vad intressant att läsa! 😀 Skriv gärna mer om hur det är att boi Bulgarien; Sedan undrar jag också, hur gör ni med språket? Lär sig barnen både bulgariska och svenska, och kan du bulgariska också? 😀

    1. Hej! Uppdaterar bara instagram nu, följ mig gärna där, @amandabjorkse

      Alex pratar bulgariska, svenska och engelska flytande och planen är att Eli med lär sig alla tre språken. Jag förstår bulgariska men pratar inte så mycket, vi pratar engelska inom damiljen 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *