Varför sådan stress?

Varför sådan stress?

 

Jag köpte en “bebisgröt” häromdagen för jag tänkte att det kan ju vara lite kul för Eli och testa. Eftersom instruktionerna på baksidan är överklistrade med en bulgarisk lapp så tänkte jag att jag Googlar hur mycket gröt ungefär en 5månaders bebis bör äta. Hamnade ganska snabbt inne på Familjeliv och läste matlistor för vad mammor i Sverige ger sina 5månaders för mat under en dag och jag kände bara H E R R E G U D, vilken stress människor har med att trycka i barn mat! Eller är det jag som är sen?

Jag läste svar (alla som svarade hade ungefär detta svar) där barnen åt burkmat 3 gånger om dagen, gröt och frukt/grönsaker, kanske lite välling, på sin höjd ett mål ersättning om dagen.

Eli äter bara ersättning. Hon har ingen annan mat hon får i sig energi ifrån. Hon har smakat en tesked banan men det var ingen hit, hon har smakat lite, lite ris och det var väl sådär. Ingenting riktigt duger så jag har liksom inte stressat. Jag har känt att hon inte är redo ännu. Och nu tänkte jag testa gröt då det är “ganska likt” ersättning.

Men, är det jag som är efter och inte ger mitt barn tillräckligt med näring eller har det blivit lite av en hysteri att äta mat så fort som det bara är möjligt? Ni med barn – hur gjorde ni? Och varför?

2 thoughts on “Varför sådan stress?

  1. Hahah, nej du är inte efter!! WHO rekommenderar helamning/ersättning i 6månader, och därefter delamning… Jag började inte ge mat i form av “måltider” förrän från 6 månader, o då successivt i den takt som min lille verkade intresserad 😉 Sakta men säkert blev portionerna större och i takt med det drog jag ner på amningen.. min grundtanke var att amma ca 1gång om dagen tills han var max 1 år, men när han fick sin första tand vid 9,5månad och bet mig i tu**en så var det slut på amningen för gott, haha.. ;D Gör det som känns bäst för dej, det viktigaste är att hon ligger fint på kurvan 😀

    1. Skönt att höra. Min plan var ju att amma iallafall 6 månader men då jag fick antibiotika pga urinvägsinfektion fick jag sluta lite innan 4månader. Så hon äter endast ersättning och nu med någon liten, liten smakportion om dagen. Följer sin kurva gör hon bra, dom mäter inte riktigt på samma sätt här som i Sverige men hon mår bra, är energisk och har hull nog på kroppen 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *